Какво можем да видим в Трявна!?

И сега Трявна е съхранила своя възрожденски изглед. Старата част на града е архитектурен резерват с над сто и петдесет паметника на средновековната архитектура. Свидетелство за това са ансамблите на площад “Дядо Никола”, ул. “П. Р. Славейков”, ул. “Петър Богданов”, Качаунската махала и други. С невероятна постройка се отличава Даскаловата къща построена през 1804 г., в която се намира Музеят на резбарското и зографското изкуство.

Тук се намират двата разкошни дърворезбовани тавана с лика на слънцето през месец май и юли, творби на Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца от 1808 г. след сключен залог. Неповторим е и музеят “Тревненската иконописна школа”, който съхранява над сто и шесдесет икони. А, музеят “Славейкова къща” изграден през1830 г. и къща музей паметник “Ангел Кънчев” ще ви върнат през годините на средновековието.

Не може да отидите до Трявна и да не посетите къщата на дядо Добри от 1834 г.. Попангеловата къща от края на XVIII век, която датира като най-старата в града, Райкова къща от 1846 г. находяща се на ул. “Проф. Пенчо Райков” № 1) и храма “Св. Архангел Михаил” от 1819 г. с разкошния богато резбован иконостас творение на Витан Коюв-млади, ценният владишкия трон, дело на поп Кою Витанов около 1821 г. В храма има и една светиня - кръст поставен над престола, изработен от от палисандрово дърво с резбовани дванадесет библейски сюжета.

Друга забележителност е храма “Св. Георги” (1848-1852) в който се пази уникален иконостас, направен от майсторите Димитър Дейков и Никола Драгошинов (1852). В “Школото” на площад “Капитан дядо Никола” № 7 има редовни изложби, където можете да видите дарението на международно известния български художник Димитър Казаков. Уникални са експонатите в колекцията “Време-измервателна апаратура и техника от средновековието до края на XIX век”.

Още преди да пристигнете в центъра на Трявна на площад “Капитан дядо Никола” се вижда отдалече часовниковата кула издигната през 1814 г., завиете ли, зад нея ще стигнете до горният мост построен 1844г., а оттам ще стигнете до Картинна галерия “Тотьо Гъбенски” в старинната Калинчева къща от 1830 г. В галерията ще се насладите на над петстотин картини, подарени от колекционера Гъбенски, а в къщата музей “Иван Попдимитров” може да откриете картини, подарък от неговия внук. Тук ежегодно се провежда редовна изложба-дарение от скулптора Иван Колев.


На всяка нечетна година на 26 и 27 май се организират Славейковите дни с многообразни културни прояви. Освен това градът е домакин и на уникалния у нас Международен пленер по дърворезба “Облог в Трявна”, който се провежда всяка година.