Църквата „Св. Архангел Михаил” – Трявна

Храмът „Свети Архангел Михаил” в Трявна е най-древният в града и е изграден след победата на българските царе Асен и Петър над армията на император Исак II Ангел през 1192г. Той е построен през XII век, когато селото се разширява и нуждата от духовен храм става необходима.

Определено тази църква е покривала духовните нужди на тревненци по това време. И този храм бива сполетян от набезите на кърджалиите, които през 1798 година го опожаряват и е реставриран през 1819 г. Храмът е аналогичен паметник на средновековното строителство. Иконостасът и иконите са творение на майсторите от Витановската фамилия и са правени в периода от 1820г. до 1821 г.


Черквата носи характерните чети за времето си, когато е била реновирана - вкопана е в земята, за да не на по-високо от турските сгради и е покрита с каменни плочи.

Сега храма е с добре поддържана зелена градина и обградена с красива ограда от ковано желязо. Още при влизането можем да видим икона, а под нея е изписано името на черквата. Иконостаса има прекрасна дърворезба иконостас, изработена от майстори от Тревненската художествена школа, както и известният "Царски кръст", който е направен от чемширово дърво и върху него с дърворезба има резбовани 12 различни сюжета от Евангелието.

В храма се пазят различни светини, като старинни икони и една стара плащеница.