Трявна – площад „Дядо Никола”

Площад „Дядо Никола“ е най-красивият, оригинален и единствен у нас, които изцяло е  съхранен, като Възрожденски площад - ансамбъл с известната часовникова кула на града, изградена през 1814 г., по записи на поп Йовчо, тревненски хроникьор, „Славейковото школо“, намиращо се от дясно на площада, сега е художествена галерия и музей на тревненската дърворезбарска школа, с древната черква „Св. Архангел Михаил“ до него през улицата и старият каменен „Гивгирен мост“ свързващ пазара с площада.


Всички къщи със своя архитектурен резерват са съхранили автентичния си вид с резбарските занаятчииници, дюкяни, и покривите с каменни плочи. В същият стил е и черквата на града намираща се срещу часовниковата кула.


Известната галерия „Казаков“ в Трявна отново заработи през 2000 г., като в нея може да видите картини и пластики от дърво на братята Казакови – Никола и Димитър. Димитър Казаков. Галерията „Казаков„ е основана през 1985 година в в старото „Славейково училище“ в Трявна с дарените от художника над петстотин от най-прекрасните живописни творби. Това е единственото място у нас, където могат да се видят неговите творби сбарани в ескпозиция.


През последните десетилетия град Трявна е изцяло променен. Центърът на града е съвременно обновен и озеленен, фасадите са реновирани, от терасите висят цветя, а между административните постройки се виждат зелени, прилежно окосени ливади и фонтани, конкуриращи се с тези на известните европейски градове.


Голяма атракция е щъркеловото гнездо на комина на сградата на Музея за африканско изкуство (постройката преди това е била градска баня, обновена и реновирана с дарение). Ако искате да отдъхнете може да поседнете в градинката пред музея и да се насладите на фонтана. Ако пък се понесете към реката и погледне под мостчето, ще забележите пасажи от риби, плуващи в самия център на града.


В близост са живописните села Боженци, Скорците, Веленци, Куманите, Войниците, Поповци, Генчовци, Енчовци, Божковци, Бижевци, Раданци, Плачковци. Известният за балканджиите хумор превръща областта около Габрово и Трявна в основа на най-зевзешки имена на села у нас, тук са: Дупините, Сърбогъзите, Гъзурниците, Пръдлевци и Дупелите, Търсигъзи, Торба лъжи, Хитревци, Креслювци, Бърборци,Киселковци, Мръзеци, Трапесковци, Свирци, Кисийците, Малчовци, Бахреци, Къртипъня, Пържиграх, Бангейци, Чакалите, Бърдени, Побък, Врабците и други.
Тук са и върховете Голям Бедек и Малък Бедек, параклисите и екопътеките към връх Бъзовец и връх Голям Кръстец, пещерите „Змеюва дупка до самия град Трявна и „Марина дупка“ при с. Генчовци, Националния природен парк „Българка“ с местностите "Виканата скала", „Студения кладенец“, както и местността Узана в централна Стара планина също е наблизо.


В Трявна има няколко хотела, където може да отседнете в уют и комфорт, където обслужването е на европейско ниво, а цените са достъпни за всички.