Църквата „Св. Георги” – Трявна

Храмът „Св. Георги” в Трявна, строежа е започнал през 1848 г., а е завършен в 1852 г., от майстора строител Димитър Сергьов от Трявна. Постройката е трикорабна, със свод с елипсовидни огромни арки. Апсидата е част от кръг отвътре и оформена като кобилица гледаща навън, без притвор.

От запад има врата с арка, остъклен преди няколко години. Портите са три за молещите и един в олтара. Емпорията е върху  портика и захваща зоната над наоса. Тя не спира до тук, а отива докрай по северната и южната стена на наоса във вид на веранда, който стига чак до олтара. По този начин храмът е заобиколен изцяло от тази тясна галерия, която се оформя в отстъп на каменния зид.

Иконостасът на храма, по предположения е правен някъде между 1850 и 1855 г., като както за датата, така и за майстора творец има няколко догадки. Според Г. Козаров творци на иконостаса са били Драгошин Марангозов, дядо Пеньо Ошанеца и дядо Кольо от колиби Новаковци. Докато А. Василиев счита за негови майстори Никола Драгошинов и Димитър Дойковчето, а Димитър Друмев, мисли, че е само Димитър Дойковчето. Резбата по иконостаса е една неповторима репродукция на Тревненската резбарска школа, за владишкият трон се знае, че е дело на Димитър Дойковчето.